Cursus Toegankelijke PDF

Praktijkgericht en kortlopend
Toegang tot online videomateriaal
Vrijgesteld van BTW
Kleine groepen (3 tot 10 deelnemers)
Rotterdam-Barendrecht of online
Certificaat van deelname

Inschrijven: 

Cursus Toegankelijke PDF

CRKBO geregistreerde instelling
Dulcom DTP Trainingen is geregistreerd in het Centraal Register Kort Beroepsonderwijs.
Het CRKBO-register geeft aan dat de kwaliteit van het aanbod trainingen aan de eisen voldoet en de kosten hiervoor BTW-vrijgesteld zijn.
Algemene informatie
Onderwerpen
Startdata

Maak toegankelijke PDF's met Adobe InDesign en Acrobat Professional

In deze training leer je wat een toegankelijke PDF is, waar deze aan moet voldoen en hoe je deze maakt. Je leert hoe je van een bestaande PDF een Toegankelijke PDF  maakt in Acrobat. En je leert hoe je een InDesign bestand voorbereid om een Toegankelijke PDF te maken volgens de WCAG2-norm. Denk aan grote documenten waarvan de inhoud vast staat zijn erg geschikt om een toeganke­lijke pdf van te maken. Bijvoorbeeld jaarverslagen, onderzoeksrapporten of handleidingen.

Toegankelijke PDF-bestanden zijn belangrijk om verschillende redenen, met name vanwege de voordelen die ze bieden voor mensen met verschillende vormen van beperkingen. Hier zijn enkele belangrijke redenen waarom toegankelijke PDF-bestanden van cruciaal belang zijn:

 1. Inclusiviteit: Toegankelijke PDF's maken digitale inhoud beschikbaar voor een breder publiek, inclusief mensen met bijvoorbeeld visuele beperkingen. Door toegankelijke documenten te creëren, zorg je ervoor dat iedereen, ongeacht hun beperkingen, toegang heeft tot dezelfde informatie.
 2. Wettelijke vereisten: (Semi)Overheids-organisaties zijn verplicht om hun digitale inhoud toegankelijk te maken voor mensen met beperkingen.
 3. Verbeterde gebruikerservaring: Toegankelijke PDF's kunnen ook de algehele gebruikerservaring verbeteren. Bijvoorbeeld, goed gestructureerde PDF's met duidelijke koppen en alternatieve teksten voor afbeeldingen zijn vaak gemakkelijker te begrijpen en te navigeren, zelfs voor mensen zonder beperkingen.
 4. Zakelijke kansen: Door toegankelijke PDF documenten te creëren, kunnen organisaties een grotere markt bereiken. Mensen met beperkingen vertegenwoordigen een aanzienlijke demografische groep, en als zij toegang hebben tot uw inhoud, vergroot dat uw zakelijke kansen.
 5. SEO-voordelen: Zoekmachines waarderen toegankelijke inhoud. Door toegankelijke PDF's te maken, vergroot je de kans dat je inhoud goed wordt geïndexeerd en weergegeven in zoekresultaten.
 6. Toekomstbestendigheid: Het creëren van toegankelijke PDF's zorgt ervoor dat je documenten en inhoud beter bestand zijn tegen toekomstige technologische veranderingen en platformupdates.

Kortom, toegankelijke PDF-bestanden zijn van essentieel belang om gelijke kansen te bevorderen, te voldoen aan de wet, ethische normen te handhaven en te zorgen voor een betere gebruikerservaring voor iedereen. Het is een belangrijke stap in de richting van een inclusieve digitale samenleving.

 

Benodigde kennis en niveau
Ben je bekend met het werken met computerprogramma's? Heb je MBO+ of HBO niveau? Dan kun je deelnemen aan deze cursus. Basis kennis van Adobe InDesign is vereist. Je gaat met dit programma bestanden voorbereiden en exporteren als PDF.

Duur cursus
2 dagen

Kosten
€ 950 vrijgesteld van BTW
incl. lesmateriaal, lunch, koffie/thee en certificaat van deelname

Tijden
van 10:00 tot 16:00 uur

Software
Beschik je nog niet over de juiste software? Dan kun je een gratis proefversie downloaden.

Bring your own device
Bring Your Own Device (BYOD). Dit is de methode waarmee we werken. Je brengt je eigen laptop, computer, muis of tekentablet mee waarop je werkt. Staat hier nog niet de nodige software op? Dan kun je een proef-versie installeren.

Device huren
Heb je geen computer of laptop? Of kun je deze niet meenemen? Dan zetten wij er eentje voor je klaar met daarop de programma's geïnstalleerd. Zo kun je direct aan de slag. Bij het inschrijven van je cursus kun je een Mac of PC reserveren.

Aanmelden voor de cursus Toegankelijke PDF met Adobe InDesign en Acrobat
Ben je enthousiast en wil je graag deze cursus volgen? Kies je startdatum en schrijf je in. Je kunt direct betalen via iDeal of op rekening.

Wat komt aan bod

 • Wat is toegankelijkheid
 • Welke standaarden zijn er voor PDF/A
 • Welke eigenschappen heeft een toegankelijke PDF
 • Kleurcontrast controleren
 • Toegankelijkheidscontrole in Acrobat
 • Fouten in toegankelijkheid corrigeren in Acrobat
 • Bestaande PDF documenten toegankelijk maken in Acrobat
 • Een InDesign bestand voorbereiden
 • Metadata en alt-teksten
 • Tags verwerken
 • Artikelen samenstellen
 • Gebruiken van tabellen
 • Hyperlinks en bladwijzers
 • Exporteren naar Toegankelijke PDF

Vooropleiding
Basis kennis van Adobe InDesign is prettig. Je gaat met dit programma werken en dient daarom over de basiskennis te beschikken.

Duur cursus
2 dagen

Tijden
van 10:00 tot 16:00 uur
incl. lesmateriaal, lunch, koffie/thee en certificaat van deelname.

Software
Beschik je nog niet over de juiste software? Dan kun je een gratis proefversie downloaden.

Bring your own device
Bring Your Own Device (BYOD). Dit is de methode waarmee we werken. Je brengt je eigen laptop, computer, muis of tekentablet mee waarop je werkt. Staat hier nog niet de nodige software op? Dan kun je een proef-versie installeren.

Device huren
Heb je geen computer of laptop? Of kun je deze niet meenemen? Dan zetten wij er eentje voor je klaar met daarop de programma's geïnstalleerd. Zo kun je direct aan de slag. Bij het inschrijven van je cursus kun je een Mac of PC reserveren.

Aanmelden voor de cursus Toegankelijke PDF met Adobe InDesign en Acrobat
Ben je enthousiast en wil je graag deze cursus volgen? Kies je startdatum en meld je aan. Je kunt direct betalen via iDeal of op rekening.

Kies jouw startmoment
Ga je voor klassikaal en kies je een van onderstaande startdata? Of ga je op je eigen tempo Online lessen via E-learning volgen? Dan start je vandaag nog door je in te schrijven. Dan start je vandaag nog door je in te schrijven. Of volg eerst een gratis online proefles!
Klassikaal € 950

Kaartenmakerstraat 7, 2984 CB Ridderkerk
Cursusdagen van 10.00 - 16.00 uur
Inclusief koffie, thee, water en lunch
Toegang online lesmateriaal

Kies je startdatum en schrijf je in.
Kies je startdatum en schrijf je in
Kies je startdatum en schrijf je in
Online via e-learning € 197

15 video lessen
Oefenmateriaal en opdrachten
Contact momenten met de trainer
Onbeperkt toegang
Zoeken binnen video’s

Volg de online cursus
Incompany bij jou op locatie

Geheel op jou toegespitst met zo mogelijk meerdere collega’s.

Vraag incompany training aan

Jouw trainer: Jeroen Duller

Persoonlijk, helder, communicatief, sociaal, creatief en onafhankelijk.

Ruim 25 jaar werkte Jeroen Duller bij reclame- en communicatiebureau ‘s aan uiteenlopende grafische projecten op online en offline gebied. Sinds 2010 werkt hij zelfstandig aan grafische projecten en weet creativiteit en techniek perfect samen te brengen.

Jeroen heeft meer dan 20 jaar ervaring met het geven van trainingen in Adobe Photoshop, InDesign, Illustrator en certified PDF. Eerst als freelance docent op het MediaCollege in Rotterdam en het Grafisch Lyceum daarna zelfstandig onder de vlag van zijn bedrijf Dulcom. Jeroen geeft training aan diverse bedrijven en ook zzp’ers boeken met grote regelmaat een training bij hem.

Als je Jeroen leert kennen dan merk je direct dat hij met veel aandacht en rust jou te woord staat en je graag verder helpt. Met zijn persoonlijke en heldere communicatie weet je waar je aan toe bent in elke fase van jouw leerproces ook nadat een opdracht of cursus is afgerond!

Wil je gratis een online proefles volgen?
Ervaring

25+
Jaar praktijkervaring

20+
Jaar ervaring Adobe training

Reviews

2.500
Tevreden cursisten

cursussen

1.000+
Cursussen gegeven

400+
Bedrijven in training

incompany

80+
In-Company trainingen

Schrijf een review
Uitstekend
Gebaseerd op 167 recensies
Myrthe H
Myrthe H
2023-10-25
Ik heb de driedaagse DTP Cursus Basis voor Photoshop, InDesign en Illustrator gevolgd. Super leerzaam! Jeroen legt rustig en duidelijk alles uit, zodat iedereen het op zijn/haar tempo kan volgen. Ik had al enige kennis van de programma’s maar alsnog was het leerzaam om alles opnieuw te horen en toe te passen. Hierdoor heb ik zeker alsnog veel nieuwe dingen geleerd.
ewc samazer
ewc samazer
2023-10-24
Prima cursus, Jeroen is zeer helder in uitleg en erg geduldig.
Dennie Bosch van den
Dennie Bosch van den
2023-10-18
Enorm goede en duidelijk cursus! Jeroen Duller heeft samen met zijn collega meegenomen door de Adobe programma's Animatie door middel van uitleg en verschillende opdrachten. Ik kan met zekerheid zeggen dat ik de programma's een stuk beter begrijp. Dankjewel Jeroen!
Vincent Verweij
Vincent Verweij
2023-08-22
Goeie training voor de basis vaardigheden Photoshop, Indesign en Illustrator. Een trainer die rustig zijn verhaal vertelt, ruimte geeft voor vragen en leuke oefen opdrachten tijdens de cursussen. Ook het naslagwerk is goed en makkelijk toegankelijk.
Susanne van Gemert
Susanne van Gemert
2023-08-21
Hele fijne en leerzame cursus. Er is ruimte voor persoonlijke vraagstukken. Jeroen is een fijne trainer en is erg goed in zijn vak! Bedankt voor de leerzame cursus!
Stichting Blauwe Lijn
Stichting Blauwe Lijn
2023-08-06
Ik koos voor de cursus Illustrator Adobe bij Dulcom DTP Trainingen omdat ik hoopte dat ik snel aan de slag zou kunnen gaan met het programma Illustrator van Adobe. De cursus heeft waargemaakt wat ik hoopte te leren. Jeroen Duller is een hele prettige docent, die iedereen op zijn gemak liet voelen en tijd nam om vragen te beantwoorden. De duur van de cursus was prima en per cursusonderdeel kon genoeg worden geoefend met de tools. Ik kan deze cursus van harte aanbevelen.
Cora Noordam
Cora Noordam
2023-07-05
Vandaag de cursus Creatief DTP Basis afgerond. Een echte aanrader voor iedereen die in een korte tijd de basisvaardigheden onder de knie wilt krijgen. Een toegankelijke interactieve cursus die heel erg leerzaam is. Jeroen neemt alle tijd voor je en geeft prettig les. Bedankt Jeroen!
astrid driessen venhorst
astrid driessen venhorst
2023-05-30
De 3-daagse basiscursus Creatief DTP bij Dulcom - door Jeroen Duller - is goed opgebouwd en heel praktisch en no-nonsense. Jeroen legt rustig uit, er is veel ruimte voor vragen en verduidelijking, hij speelt in op gerelateerde zaken vanuit je eigen werkveld en zijn enthousiasme is aanstekelijk. Dikke aanrader als (eerste) stapje in Adobe!
Lynn van Geest
Lynn van Geest
2023-05-07
ik heb de cursus indesign, photoshop en illustrator gevolgd. vond dit erg leuk en leerzaam! je werd goed geholpen en het tempo was juist, ook de verdeling van de lessen tussen theorie en praktijk vond ik erg fijn. conclusie: zeker een aanrader!
Bram Kosterink
Bram Kosterink
2023-03-17
Bij Jeroen terecht gekomen voor een basistraining Photoshop, InDesign & Illustrator. Het contact was vanaf moment een prettig en hebben samen een plan gemaakt om mij en mijn collega in de kortst mogelijke tijd zo goed mogelijk de basistechnieken mee te geven. Dit is gelukt! Jeroen is twee dagen bij ons op kantoor geweest om te trainen en zijn erg blij met de opgedane kennis. Een absolute aanrader.